MČR v cyklistice a MČR veslování 11.- 14. 6. 2019

17.06.2019 13:50

Již po šesté jsme se zúčastnili MČR v cyklistice a letos poprvé proběhlo také MČR ve veslování, což byla pro nás nová výzva. Račický areál nás přivítal sluníčkem, které bylo příjemné, ale postupem hodin strávených na přímém slunci, jsme to již za tak velký bonus nepokládali. Všichni jsme se snažili vyhledat alespoň kousíček stínu, jehož bylo velmi málo. I přes parné horko jsme dopadli velmi dobře, a to v silničním závodu na 20 km byla naše Lucie Kmošťáková čtvrtá a v časovém závodu na 5 km dojela ta samá Lucie jako první. Takže jsme domů přivezli zlatou medaili. Vesla jsme si letos hodili jen cvičně a příští rok už budeme vědět, jak na to a jistě zabodujeme.

Jelikož jsou Račice dosti daleko, tak letos jsme využili tento sportovní pobyt i k poznávání místního i vzdálenějšího okolí. Navštívili jsme Litoměřice, mimochodem jsou velmi krásné a Roudnice nad Labem má také své kouzlo. Udělali jsme si výlet k sousedům do Drážďan, které nás velmi překvapily svým historickým centrem. Prošli jsme se v zahradách barokního Zwingeru, viděli jsme budovu Semperovy opery, před níž se tyčí socha saského krále Johanna a kávu jsme si dali přímo vedle Pomníku jezdectví- pozlacená socha Augusta Silného v nadživotní velikosti, tzv.Golden Reiter. Z Drážďan jsme se vydali na nedaleký zámek Moritzburg, aniž jsme tušili, že se zde natáčela naše nejkrásnější pohádka Popelka. Libuška Šafránková na nás vykukovala z každého upomínkového předmětu.

Na zpáteční cestě k domovu jsme nemohli pominout naši nejvýznamnější horu, horu Říp. Asi jsme se shodli všichni, že jsme zde byli poprvé, ale jak prý se praví: „to, co pro muslima Mekka, to pro Čecha Říp“, ale i my Moraváci si tam hopsli a velmi rádi .

Závěrečná zastávka v Hořicích na trubičky a v Loučce na tvarůžky patří již k naší tradici.

Strávili jsme několik krásných dnů, jednak díky personálu Hotelu Sport ve Štětí, kam se každý rok vracíme, jednak díky všem účastníkům a hlavně díky finančnímu příspěvku Statutárního města Frýdek-Místek. Tímto moc děkujeme.